Skip to product information
1 of 20

Bestview Projects

The Serena Garden at Nike World Headquarters

Architect

Skylab architecture / Place Landscape architecture

Stone Materials

Obsidian Black (Selected color range)
Platinum Black granite

Location

Beaverton, OR, US

Project information

The Serena’s Garden located in front of the LEED Platinum–certified Serena Williams Building at Nike World Headquarters in Beaverton, Oregon which is the largest structure at Nike headquarters, spanning more than 1 million square feet and nearly three city blocks.

The focal point of the Garden is the thirteen battered walls with flamed and waterjet “Obsidian Black” stone claddings as well as the large “SERENA” stone letterings, which reflects a couple of aspects of Serena as an athlete. The shapes of this garden are inspired by the notion of the game tennis, the architect said, “seeing these curved, massive stone structures rising up, out of the ground. There is a kind of power and dynamism that a great athlete has.” These high and low stone walls look like many musical notes placed on the various lines of the staff. They rise out of the ground with 3/12 pitch to the ground and the top of wall cap slopes in two directions from the peak to both ends. Reference to Serena crop up throughout campus — even the slash on the top of the garden walls is modeled after her tennis stroke. The six lettering stones made from Platinum Black granite are wedge-shaped, and there is a continuous ridge crossing them on the surface, which seem like the ball trajectory after Serena’s tennis stroke.

The entire project team worked closely from design, pre-construction to fabrication and finally installed over total 45,000 Sqft of granite pavers, steps, benches, and staircases to clad this beautiful campus. The stone pieces create a very bold appearance. This project is an excellent example of using natural stone and amazing design into an iconic campus.